čtvrtek 15. října 2009

KRYPTOGALERIE8



Étienne Bazeries 
(21.8.1846-7.11.1931)
francouzský kryptolog, v roce 1901 napsal: „Les chiffres secrets dévoilés“. Rozluštil Velkou šifru (číselný dvou a třímístný kód), kterou používal francouzský král Ludvík XIV. (1638-1715) k utajení nejdůležitějších informací z té doby. Autory Velké šifry byli Antoine a jeho syn Bonaventure Rossignolové. Zprávy zašifrované touto šifrou zůstaly utajeny 200 let. Bazeries na jejich rozluštění pracoval přes tři roky.
V roce 1891 navrhl šifru, skládající se z 20 otočných kotoučů s různými „rozházenými abecedami“ o 25 písmenech (bez písmene W) na obvodu, které se nasunuly v určitém pořadí na společnou osu. Kotouče se nastavily do určité polohy tak, aby se v jedné řádce přečetl otevřený text (postupně vždy po 20 písmenech) a jako šifra se zapsala posloupnost 20 písmen libovolného jiného řádku. Tuto šifru považoval za nerozluštitelnou. Američané se inspirovali tímto klíčem při vytvoření svého kotoučového přístroje M-94 a proužkového přístroje M-138-A, který jim v roce 1944 luštil německý kryptolog Hans Rohrbach.
Poznámka: rozházená abeceda je taková, která má jiné pořadí písmen, než srovnaná abeceda ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVXYZ.Bazeriesovy abecedy byly rozházeny zvláštním způsobem. První kotouček měl abecedu srovnanou. Druhý obsahoval nejprve souhlásky: bcdfg... a nakonec samohlásky ...aeiouy. Čtvrtý měl abecedu pozpátku: zyxvu...dcba, ... atd. Viz např. kniha F. L. Bauer: Entzifferte Geheimnisse, str. 128.
Americký šifrovací přístroj M-94







KRYPTOJAN

Žádné komentáře:

Okomentovat