neděle 15. dubna 2012

KRYPTOGALERIE60


Louis W. Tordella 
(1.5.1911-10.1.1996),
americký matematik a kryptolog. V době 2. světové války pracoval v námořní kryptologické službě OP-20-G. Luštil německý šifr. stroj ENIGMA a japonské kódy.
Po válce stál u zrodu organisace NSA (National Security Agency). Prosazoval využití počítačů v kryptologii včetně luštění. V roce 1958 se stal náměstkem ředitele NSA a ve funkci skončil až odchodem do důchodu v roce 1974.
F.L.Bauer ve své knize Entzifferte Geheimnisse píše, že L. Tordella prohlásil, že SSSR v době studené války luštil zprávy NATO zašifrované šifrovacím strojem KW-7. Potvrzuji, že v polovině osmdesátých let 20. stol. obdrželi českoslovenští vojenští luštitelé od sovětských kolegů kryptologické schéma stroje KW-7. Podle schématu jsem sestavil na počítači program funkčního modelu tohoto stroje.
KRYPTOJAN

2 komentáře:

  1. Ďakujem za zaujímavé informácie o znalostiach našich vojenských lúštiteľov z doby studenej vojny. Len jedno mi nebolo veľmi pravdepodobne znejúce. A to, žeby Luis Tordella, zástupca riaditeľa NSA, zradil USA a pomáhal tým "komoušom" v ZSSR. Pátral som po Vami zmienenej Tordellovej spolupráci so Sovietmi v Bauerovej knižke. Mám doma preklad do angličtiny v 4. revidovanom a rozšírenom vydaní a o Tordellovi sa zmieňuje na str. 476. Cit.: "In Cold War era, according Louis Tordella, the Soviet Union was even successful against the rotor machine KW-7 used by NATO." Čo v preklade znamená, cit.: "V období studenej vojny, podľa Luisa Tordellu, bol Sovietsky zväz dokonca úspešný pri rotorovom stroji KW-7 používaným v NATO." Teda nie že samotný Tordella pomáhal, ale podľa jeho svedectva lúštili Sovieti správy zašifrované týmto strojom. To je podľa mňa zásadný rozdiel.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám německou verzi Bauera, připouštím, že jsem špatně přeložil tuto pasáž. Děkuji za uopozornění.JJ

      Vymazat