středa 7. září 2011

KRYPTOGALERIE47


Mgr. Jiří Václav Janeček
(24.4.1934- ),
český kryptolog (luštitel). Studoval matematickou statistiku na MFFKU v Praze. Pracoval v letech 1956-1990 jako vojenský luštitel na GŠ/ZS ČSLA.
Nevymyslel žádné nové luštitelské postupy. Luštitelské úlohy programoval na počítačích od roku 1963. V roce 1980 a v dalších letech přepracoval mnoho desítek programů, které v předchozích letech zpracoval na sálové počítače, na výkonný stolní počítač HP-9845-B. Je autorem mnoha počítačových programů pro kryptoanalýzu, luštění a dešifrování zvláště šifrovacích strojů Hagelin, H-54, CPPM, T-450 a strojů OTP, ale také pro dešifrování zpráv zašifrovaných kódy nebo vojenskými tabulkami. Díky automatizaci luštění, mohli vojenští luštitelé, i když byli v malém počtu, luštit bohatou diplomatickou, vojenskou a zpravodajskou korespondenci řady zemí Středního východu a několika států NATO.
Napsal: „Odhalená tajemství šifrovacích klíčů minulosti - 1., 2. a 3. díl“; „Gentlemani (ne)čtou cizí dopisy“; „Válka šifer“; „Rozluštěná tajemství“; „Londýnská rozvědka“; Persko-český speciální slovník“; „Korespondence kryptologů“; „Doplňky k luštění stroje KRYHA“. Sestavil také katalog kryptologů a mnoha jiných významných osob, ze kterého čerpá i pro tento blog.
Na konferenci Secret of Ciphers (30.5.-2.6. 2011) přednášel o činnosti československých vojenských luštitelů v době "studené války".
Koncem roku 2012 rozluštil pro Národní technické muzeum v Praze zašifrovanou část osobního deníku československého fotografa a chemika Ing. Přemysla Koblice (1892-1955). První zašifrovaná zpráva je datována 19.7.1907. Patnáctiletý Koblic si vymyslel originální snadno zapamatovatelnou šifru se zvláštními šifrovými znaky pro písmena a některé bigramy a trigramy. Po roce 1945 tuto svoji šifru ještě zdokonalil. Pozoruhodným řešením se tak zapsal do dějin kryptografie.

Pořadí Janečkova zařazení do kryptogalerie je tak trochu symbolické. 47 je největší perioda kotouče elektromechanického šifrovacího stroje HAGELIN CX-52, který řadu let úspěšně luštil.
KRYPTOJAN

1 komentář:

  1. Mr Janecek check this essay:

    http://chris-intel-corner.blogspot.gr/2014/07/svetova-revoluce-and-codes-of-czech.html

    Best regards,
    Christos

    OdpovědětVymazat