pátek 1. dubna 2011

KRYPTOGALERIE38


Karol Cigáň 
(27.9.1921-5.7.2005)
slovenský kryptolog (luštitel). Po splnění podmínek korespondenčního kurzu nastoupil na MNO GŠ k zakladateli vojenské luštitelské služby Josefu Růžkovi (*7.2.1888). Pracoval zde v letech 1949 až 1958 nejprve jako člen a zanedlouho jako vedoucí luštitelské skupiny. Podílel se na rozluštění několika druhů vojenských tabulek a francouzského diplomatického kódu. Byl propuštěn údajně proto, že jeho manželka byla dcerou kulaka.
Dále se ve svém bydlišti v Komárně věnoval kryptologii jako amatér až do své smrti. Napsal několik statí. Jeho práce nebyly nikdy vydány. Zůstaly v pozůstalosti pravděpodobně v Muzeu SNP v Banské Bystrici (Slovensko).
KRYPTOJAN

7 komentářů:

  1. Ďakujem za zaujímavé informácie o našom (československom) kryptológovi. Ak sa smiem spýtať, kedy bude z Vašej strany zverejnené niečo o spomínanom Josefovi Růžkovi. Uvádzate pri jeho mene, že sa narodil v roku 1888, mohli by ste uviesť aj dátum jeho smrti? Viem, že čo-to ste už napísal vo svojich publikáciách, ale tomuto nášmu prvému profesionálnemu odborníkovi na šifrovacie systémy a ich lúštenie by bolo dobré venovať nejakú, svojím rozsahom a komplexným spracovaním, prinajlepšom niekoľko stranovú historickú štúdiu a aj táto by určitým spôsobom vzdala hold, ktorý mu ako priekopníkovi tohoto zaujímavého a dôležitého odvetvia plným právom patrí.

    OdpovědětVymazat
  2. O Josefu Růžkovi nemohu, bohužel, více informací sehnat. Sám jsem se s ním již nesetkal. Minuli jsme se o 7 roků.

    OdpovědětVymazat
  3. No to je veľká smola, že ste sa minuli, a ak sa smiem spýtať, či nepoznáte niekoho, kto by túto informáciu mohol mať? Za všetko Vám patrí veľká vďaka.

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý deň, to som zasa ja. Dlhšiu dobu som sa neozval, keďže pracujem na štúdii o Karolovi Cigáňovi, potreboval by som sa spýtať, ako by sme sa mohli skontaktovať pomocou elektronickej pošty. Mám na Vás otázku týkajúcu sa práve jeho bydliska. Ďakujem vopred za skorú odpoveď. So srdečným pozdravom,
    Jozef Krajčovič.

    OdpovědětVymazat
  5. Mr Jirka, do you know how to find the report ‘Dopady lúštenia šifrovacieho systému čs. londýnskeho MNO z rokov 1940-1945 na domáci odboj’?

    My email is chris.intelblog@yahoo.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. The report ‘Dopady lúštenia šifrovacieho systému čs. londýnskeho MNO z rokov 1940-1945 na domáci odboj’ is in the Archive of the Slovak National Uprising in Banská Bystrica, filed under Nr. sig. XII, S 36/90. I´m not able to obtain this report, but Prof. RNDr. Štefan Porubský, DrSc., http://jacobi.cs.cas.cz/ received copy from author himself, but very long time ago.

      Vymazat
    2. Thank you for this information. I will try to find this file and put it online.

      Vymazat